Επ'ισκεψη στο Δημοτικό!!!!!!!!


Την Πέμπτη 29 Μαίου πραγματοποιήσαμε με τα παιδιά μια επίσκεψη στα Δημοτικά σχολεία  Κορυδαλλού που βρίσκονται κοντά μας 6ο-8ο.
Από μέρες το είχαμε συζητήσει  και το περίμεναν με μεγάλη λαχτάρα και ανυπομονησία. Η χαρά τους ήταν πολύ μεγάλη . Όταν φτάσαμε στο σχολείο  μας υποδέχτηκε ο διευθυντής του 6ου κ.Πατεράκης Γιάννης και η δασκάλα της πρώτης τάξης κ.Έφη Πανταζή.
Μας ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου. Αρχικά πήγαμε στην Α τάξη όπου εκεί με μεγάλη μας χαρά είδαμε γνώριμες φατσούλες από την περσινή χρονιά. Είδαμε τα παιδάκια που 'εκαναν μάθημα ,μας δέχτηκαν με ενθουσιασμό και μας κέρασαν καραμέλες. 
Θα θέλαμε να ευχαριστήστουμε πολύ τον διευθυντή του 6ου κ. Πατεράκη Γιάννη και τη διευθύντρια του 8ου κ. Καπλάνη Μαρία για τη φιλοξενία τους.


Επίσης και την κ. Έφη Πανταζή τη δασκάλα της πρώτης τάξης .

Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.








  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Μετάβαση απο το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό!!!!!!!!

                 Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο

                     στο δημοτικό σχολείο.

                                              



Η μετάβαση του νηπίου από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο θεωρείται μια από τις σημαντικότερες περιόδους της παιδικής ηλικίας, καθώς σηματοδοτεί ιδιαίτερα έντονες αλλαγές στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του, εκθέτοντας το σε μια ποικιλία αλλαγών και απαιτήσεων, γνωστικών, συναισθηματικών και κοινωνικών.
Η μετάβαση αυτή σηματοδοτεί ουσιαστικά το πέρασμα από τη νηπιακή στην παιδική ηλικία, εγκαινιάζοντας την ενασχόληση του παιδιού με ποικίλες ακαδημαϊκές δεξιότητες, όπως η γραφή, η ανάγνωση και η αριθμητική.
Σκοπός της εκπαίδευσης των μικρών παιδιών σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο, είναι να διασφαλίσει και να εναρμονίσει μία ομαλή μετάβαση, από το ανοιχτό και ευέλικτο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, στο αυστηρά δομημένο και τυποποιημένο περιβάλλον του δημοτικού σχολείου, με στόχο να αμβλυνθούν και να ξεπεραστούν δυσκολίες και προβλήματα γνωστικού, συναισθηματικού και κοινωνικού περιεχομένου.
Οι αλλαγές που καλείται να αντιμετωπίσει το πρωτάκι μας στη νέα του καθημερινότητα ξεκινούν από το γεγονός ότι ακόμη και η «διάρκεια» , ο χρόνος, που θα περνάει πλέον στο σχολείο θα του φαίνεται περισσότερος και οι δραστηριότητες της τάξης πιο περίπλοκες και πιο απαιτητικές.
Ξεκινάει, ουσιαστικά, λοιπόν, η επαφή του με το «γνωστικό κομμάτι» της εκπαίδευσης – αγωγής.
Κάτι ακόμα που διαφοροποιεί την καθημερινότητα του παιδιού σε αυτή τη μετάβαση είναι και  η «δουλειά του σπιτιού».
Οι εργασίες που δίνονται καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά, για το σπίτι, είναι ένα πρωτόγνωρο και ενεργοβόρο καθήκον για κάθε παιδί που ξεκινάει στο δημοτικό σχολείο και είναι λογικό να προκαλεί πολλές φορές άγχος, τόσο στο ίδιο, όσο και στους γονείς του, ιδίως, αν πρόκειται για το πρώτο τους παιδί.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών, αλλά και γονιών που αντιμετωπίζοντας τη σχολική μελέτη, ως βαρύ φορτίο, αναρωτιούνται κατά πόσο είναι απαραίτητη, πόσο πρέπει να επιμείνουν και με ποιο τρόπο θα πρέπει να τη διαχειριστούν.
Η σχολική μελέτη δεν περιορίζεται μόνο στην εμπέδωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που διδάσκονται μέσα στη σχολική τάξη και στην προετοιμασία για την επόμενη μέρα.
Μπορεί, πρωτίστως, να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει θετική στάση απέναντι στο διάβασμα και να υιοθετήσει αποτελεσματικές συνήθειες μελέτης που θα το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή.
Επίσης, η σχολική μελέτη συνιστά το συνδετικό κρίκο της οικογένειας με το σχολείο, καθώς δίνει τη δυνατότητα στο γονιό να μοιραστεί τις καθημερινές μαθησιακές εμπειρίες του παιδιού του. Γι΄ αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να οριοθετηθεί και να οργανωθεί σωστά από το πρώτο ξεκίνημα.
Για τα περισσότερα παιδιά, η σχολική μελέτη στην πρώτη δημοτικού είναι το πρώτο ατομικό, έξω-οικογενειακό καθήκον, στο οποίο καλούνται να ανταπεξέλθουν. Είναι μια πρώτη ευκαιρία να μάθουν να πιστεύουν στον εαυτό τους!


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Καλοκαιρινή γιορτή!!!!!!

                                                         Πρόσκληση


Η πρόσκληση για την καλοκαιρινή γιορτή μας

                            Το Μαγικό κοχύλι!!!!!!!









  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Χρόνια πολλά Μανούλα!!!!!!!!!!!!!!


           Γιορτή της Μητέρας






Η δεύτερη Κυριακή του Μάη είναι αφιερωμένη στο πιο αγαπημένο πρόσωπο, την μορφή της Μητέρας.

Η Μητέρα η οποία γεννά την ζωή και την οδηγεί στην τελειότητα με αγάπη, στοργή, αυτοθυσία, αυταπάρνηση και αφοσίωση.

Από τη μάνα ξεκινά το νόημα της ζωής καθώς μας έχει στην κοιλιά της 9 ολόκληρους μήνες .Είναι πηγή αστείρευτης  αγάπης και θυσίας. Η μάνα είναι το μόνο πλάσμα που ξέρει ν αγαπά δυνατά και με ειλικρίνεια χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα.

Μια ζεστή αγκαλιά και ένα γλυκό φιλί είναι το πιο ωραίο δώρο για εκείνη.       

                 



Χρόνια πολλά Μανούλα!!!!!
      

Μέλι
Ηλιος
Τραγούδι
Ευχαριστώ
Ρόδι
Αγάπη



      Φτιάξαμε όμορφες ανθοδέσμες για τις μανούλες!!!!!!!



                           

                                       καρτούλες!!!!!!!!!!





                                              βραβείο για τις μανούλες!!!!!





 












                                      

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Πεταλούδα!!!!!!!!!!!!!!!!!


                       




Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ

         Μια πεταλουδίτσα, κίτρινη σταλίτσα, παίζει με μια φτέρη στο τρελό τ’ αγέρι. Θεέ μου, πόσα νάζια, όνειρα γαλάζια! Φτερουγίζει γύρω και μοσχάτο μύρο παίρνει στάλα στάλα από κρίνα κι άλλα μικρολουλουδάκια, του βουνού ανθάκια, η πεταλουδίτσα, κίτρινη σταλίτσα.
         Ξάφνου σαν πετάει, έπεσε και πάει, τα φτερά της σπάει… Τρέχει τότε η φτέρη στο τρελό τ’ αγέρι. Σκύβει και την παίρνει και τη συνεφέρει. Ποπό! Τι τρομάρα! Θεέ μου τι λαχτάρα!
·       Μη φοβάσαι, λέει.
·       Μα εκείνη κλαίει.
·       Τώρα τι θα κάνω; Πάει, θα πεθάνω. Πώς θα φτερουγίσω, να γλυκοφιλήσω του βουνού τ’ ανθάκια, μικρολουλουδάκια; Ώσπου πια δε θα ‘μια μια πεταλουδίτσα, κίτρινη σταλίτσα…
     Κι εκεί που πονούσε και κρυφομιλούσε, άκουσε τ’ αγέρι – άλλος δεν το ξέρει – τον πιο πικρό καημό της και, μπα σε καλό της, δώστου και φυσάει και γοργά μαδάει πέταλα ένα ένα μοσχομυρισμένα. Πέταλα δροσάτα, χρώματα γεμάτα από λουλουδάκια του βουνού ανθάκια. Κι έφτιαξε με χάρη δυο φτερά ζευγάρι. Κι ως τα συνταιριάζει με χαρά τα βάζει στο μικρούλι σώμα της πεταλουδίτσας, κίτρινης  σταλίτσας, με περίσσια έγνοια. Σαν παραμυθένια, έτσι τώρα μοιάζει – κι ούτε που τη νοιάζει για τα πρώτινά της τα μικρά φτερά της – η πεταλουδίτσα, κίτρινη σταλίτσα… Σκύβει τότε εκείνη, δύο φιλάκια δίνει στο τρελό τ’ αγέρι, στη δροσάτη φτέρη. Και σ’ αυτή την ώρα για ακούστε τώρα θαύμα και αλήθεια σαν τα παραμύθια….
     Γέμισε ο κάμπος με γλυκό ένα θάμπος, μικροκαμπανούλες, κόκκινες καρδούλες, που έστησαν χορό. Μα ούτε που μπορώ να σας τις μετρήσω δίχως να σαστίσω. Κι ήτανε γιορτάσι, όλο φως η πλάση και παντού χαρά. Λάμπουν τα φτερά της πεταλουδίτσας, κίτρινης σταλίτσας. Ρώτησε τη φτέρη να μου πει, αν ξέρει, τι συμβαίνει τάχα.
·       Αχ! αυτό μονάχα ξέρω να σου πω με γλυκό σκοπό: Η αγάπη φτάνει όλα να τα κάνει, όλα ένα κι ένα, τρισευτυχισμένα……
             
(Γιώργος Ματσαγγίδης, Ανθολόγιο Λογοτεχνικών κειμένων για το νηπιαγωγείο, ΥΠΕΠΘ, ΟΕΔΒ,  Αθήνα, α’ έκδοση, 2001, σελ. 222) 

Διαβάσαμε την ιστορία με την πεταλούδα  και την δραματοποιήσαμε είδαμε φωτογραφίες με πεταλούδες από διάφορα μέρη της γης .











Μιλήσαμε για τον κύκλο ζωής της πεταλούδας  ,που ζουν , τι τρώνε , πως πετούν και πως αναπαράγονται.






                                
                                               
                                     Πετούν τα πεταλούδια

                                    
                          Φτιάξαμε πεταλούδες!!!!!!!













                                                   
                            Ο κύκλος ζωής της πεταλούδας




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Έντομα!!!!!!!!!

                                                      
                                
                          
                       Τα  έντομα



                          
  

Άνοιξη η εποχή όπου η φύση φοράει τα γιορτινά της τα πάντα είναι ανθισμένα τα έντομα γεύονται τους χυμούς των λουλουδιών.


                                                  
                                      


Άνοιξη……  η φύση έχει φορέσει τα γιορτινά της , τα  έντομα  ξυπνούν και μας προκαλούν. 


               

Τα παιδιά θέλησαν να μάθουν πως ζουν αυτά τα όμορφα έντομα,
πως εργάζονται για να παράγουν το μέλι 
αλλά και τα μυστικά της καθημερινής τους ζωής.




   
       
   

                                                
 Μέσα σε κάθε κυψέλη υπάρχουν τρία είδη μελισσών:    

      η βασίλισσα, οι εργάτριες και οι κηφήνες.


  









Το σώμα της μέλισσας αποτελείται από τρία μέρη: το κεφάλι , το θώρακα και την κοιλιά, στο μέγεθος ενός μέτριου φιστικιού.
Η μέλισσα έχει τρίχωμα διαφορετικού χρώματος στο σώμα της. Αυτές οι τρίχες κάνουν τις ρίγες των μελισσών να φαίνονται καφέ και κίτρινες.
Στο κεφάλι της έχει δεξιά και αριστερά δύο μεγάλα  μάτια , που αποτελούνται από 13.000 περίπου μικρά μάτια το καθένα και έτσι έχει τη δυνατότητα να βλέπει ταυτόχρονα μπροστά , πίσω, πάνω και κάτω. Στο κέντρο του κεφαλιού της έχει ακόμα τρία απλά μάτια, που σχηματίζουν τρίγωνο.


 




Έχει δυο κεραίες, που είναι σαν δέκτες ραδιοφώνου. Είναι τα όργανα της ακοής και της όσφρησης.
Στο στόμα η μέλισσα έχει μια γλώσσα μακριά, παχιά και εύκαμπτη. Στην άκρη είναι σαν προβοσκίδα με μικρό κουταλάκι, που είναι μαζί όργανο αφής και γεύσης. Όταν δεν τη μεταχειρίζεται, την κρατά κουλουριασμένη στην κοιλιά της. Με την προβοσκίδα ρουφά το νέκταρ από τα λουλούδια.
Από το θώρακα ξεφυτρώνουν δυο ζευγάρια διάφανα, λεπτά αλλά δυνατά φτερά, σαν μεμβράνη από ζελατίνη, ώστε να μπορεί να πετάξει μακριά για τροφή. Το γρήγορο κούνημα των φτερών τους προκαλεί ένα χαρακτηριστικό ήχο, το γνωστό μας  «ζουζούνισμα».
Τα 6 πόδια της μέλισσας είναι κι αυτά τριχωτά και τελειώνουν στις άκρες τους σε νύχια αγκιστρωτά. Στα πίσω πόδια της έχει μικρές κοιλότητες, που λέγονται καλάθια. Αυτά μοιάζουν σαν κίτρινα μπαλόνια, γιατί εκεί βάζει τη γύρη από τα άνθη.
Η κοιλιά της μέλισσας αποτελείται από 6 δαχτυλίδια. Στην άκρη της κοιλιάς υπάρχει το κεντρί το οποίο είναι κούφιο, μοιάζει σαν τρυπανάκι και συγκοινωνεί με έναν αδένα, που έχει μέσα δηλητήριο. Είναι το μοναδικό της όπλο εναντίον των εχθρών της. Όταν ενοχληθεί, αμύνεται με το κεντρί αυτό, που φέρει στο άκρο του μικρά αγκίστρια στραμμένα προς τα μέσα. Έτσι, όταν βυθιστεί σε έναν ελαστικό ιστό, όπως το δέρμα του ανθρώπου, η μέλισσα είναι αναγκασμένη να εγκαταλείψει το κεντρί με τα σπλάχνα, που είναι συνδεδεμένα μαζί του και κατά συνέπεια πεθαίνει. Οι κηφήνες δεν έχουν κεντρί.
Η μέλισσα δεν αναπνέει όπως ο άνθρωπος , αλλά έχει τρύπες στο σώμα, μέσα από τις οποίες περνά ο αέρας.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι τρέφεται από τη γύρη και το γλυκό νέκταρ  των λουλουδιών. Το χειμώνα τρέφεται με μέλι, που έχει αποθηκέψει στις κηρήθρες της κυψέλης.







 

 
   H     εργάτρια , που στα πίσω πόδια της κουβαλάει τη γύρη.









Η βασίλισσα
Η βασίλισσα είναι η μοναδική γόνιμη θηλυκή μέλισσα στην κυψέλη. Ζει στη μέση της κυψέλης και είναι ο αρχηγός της. Είναι εύκολο να την αναγνωρίσει κανείς από το αρκετά μεγαλύτερο σώμα της, σε σχέση με  τις άλλες μέλισσες, και τα  πολύ κοντύτερα φτερά της.
Γονιμοποιείται μια φορά στη ζωή της από τους κηφήνες και η αποκλειστική της αποστολή είναι να γεννάει τα αυγά στα ειδικά εξάγωνα κελιά (ένα στο κάθε κελί), που ετοίμασαν οι εργάτριες γι’ αυτό το σκοπό. Γεννάει δύο ειδών αυγά:
τα γονιμοποιημένα, από τα οποία βγαίνουν οι εργάτριες, και
τα αγονιμοποίητα αυγά, από τα οποία θα βγουν οι κηφήνες.
Τη βασιλική προνύμφη τη θρέφουν οι εργάτριες με διαλεχτή τροφή, το βασιλικό πολτό, ενώ τις υπόλοιπες με μέλι και γύρη. Υπάρχει πιθανότητα όμως να θραφούν με βασιλικό πολτό και περισσότερες από μια προνύμφες. Έτσι μπορεί να γεννηθούν 2 ή 3 νέες βασίλισσες στην κυψέλη. Μόλις εμφανιστεί η πρώτη, τρώει το κέρινο σκέπασμα από τα κελιά των άλλων, που προορίζονται επίσης για βασίλισσες, και τις σκοτώνει, ώστε να μείνει η μοναδική βασίλισσα στην κυψέλη.
Την άνοιξη, η βασίλισσα πρέπει να κάνει το ταξίδι του γάμου της. Βγαίνει λοιπόν στην είσοδο της κυψέλης και βουίζει δυνατά, προσκαλώντας έτσι τους κηφήνες να την ακολουθήσουν. Πετάει όλο και πιο ψηλά, ώστε να εξαντληθούν οι κηφήνες και να γονιμοποιηθεί με τους δυνατότερους.
Επιστρέφει στην κυψέλη, ενώ οι κηφήνες πεθαίνουν, και αρχίζει να γεννάει αυγά μέσα στις κυψέλες  (2.000 – 3.000 αυγά την ημέρα επί 4-5 χρόνια). Αυτή η αποστολή της είναι τόσο σημαντική, ώστε δεν έχει χρόνο ούτε να φαει , ούτε να πλυθεί. Έχει γύρω της πολλές μέλισσες που τη φροντίζουν, την ταΐζουν στο στόμα με γύρη και βασιλικό πολτό και την καθαρίζουν.











Από το αυγό, σε 3-4 μέρες, βγαίνει το σκουληκάκι, που λέγεται προνύμφη
Η προνύμφη μεταμορφώνεται σε νύμφη. Η περίοδος της προνύμφης διαρκεί περίπου 10 μέρες.
Η νύμφη, σε 8 περίπου ημέρες, μεταμορφώνεται σε μέλισσα, η οποία βγαίνει από το κελί της.
Έχει επίσης  τους προσωπικούς φρουρούς της, που έχουν διαταγή να επιτίθενται σε όποιον την ενοχλήσει.
Όταν η νέα βασίλισσα επιστρέψει μετά τη γαμήλια πτήση της στην κυψέλη, τα πράγματα γίνονται δύσκολα, γιατί παλιά και νέα βασίλισσα δε χωρούν πια στην ίδια κυψέλη και αρχίζει μεταξύ τους άγριος αγώνας. Η παλιά βασίλισσα προσπαθεί να σκοτώσει ή να διώξει τη νέα. Τελικά, οι νέες εργάτριες προστατεύουν τη βασίλισσά τους και διώχνουν την παλιά, που την ακολουθούν οι παλιές μέλισσες σαν πιστοί οπαδοί.
Η διωγμένη βασίλισσα σταματάει συνήθως σ’ ένα κλαδί δέντρου, οπότε μαζεύονται γύρω της και οι υπόλοιπες μέλισσες και σχηματίζουν ένα είδος τσαμπιού σταφυλιού. Εκεί ξαναρχίζουν το έργο τους, εκτός αν κάποιος μελισσοκόμος τις μαζέψει και τις τοποθετήσει σε κυψέλη.
Έτσι δημιουργείται μια νέα κοινωνία μελισσών, δηλαδή μια κυψέλη.






Ο βιολογικός κύκλος της μέλισσας

Αυγό –προνύμφη- νύμφη
Τα αυγά προέρχονται από τη βασίλισσα είναι μεγάλα και μακρόστενα.
Οι προνύμφες τρέφονται από τις εργάτριες με βασιλικό πολτό γύρη και μέλι μέχρι την ημέρα που θα σφραγιστούν τα κελιά με κερί
Αφού σφραγιστούν τα κελιά οι προνύμφες πλέκουν κουκούλι και περνούν στο στάδιο της νύμφης.



Πως παράγεται το μέλι
Οι μέλισσες της κυψέλης πετάνε από λουλούδι σε λουλούδι και μαζεύουν τη γύρη και το νέκταρ .Όταν μαζέψουν αρκετό και το φορτίο τους είναι βαρύ γυρίζουν πίσω στη φωλιά τους το αφήνουν και συνεχίζουν πάλι την ίδια διαδικασία. Στη συνέχεια άλλες μέλισσες με τα φτερά τους δημιουργούν ένα  ρεύμα  αέρα έτσι ώστε να εξατμιστεί γρήγορα η ποσότητα νερού που υπάρχει στο νέκταρ.Τέλος οι μέλισσες σφραγίζουν τα κελιά με ένα λεπτό στρώμα κεριού.










                                       μελισσούλες!!!!!











                                                                                                   



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS