Καλό Καλοκαίρι!!!!!


Καλό Καλοκαίρι!!!!!
Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του 25ου Νηπιαγωγείου Κορυδαλλού σας εύχονται

Καλό Καλοκαίρι!!!!!

Ραντεβού το Σεπτέμβρη!!
 

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS


Μαθαίνουμε για τα ψάρια!!!!!


Τα ψάρια είναι τα πρώτα ζώα με ραχοκοκκαλιά -δηλαδή σπονδυλωτά- που εμφανίστηκαν στον πλανήτη μας πριν από περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια. Ο οργανισμός τους είναι προσαρμοσμένος για να ζουν μέσα στο νερό. Ζουν σε αλμυρό και σε γλυκό νερό, σε πολικές θάλασσες και σε τροπικά θερμά νερά.
Σήμερα φέρονται αναγνωρισμένα περισσότερα από 30.000 είδη ψαριών. Κάποια από αυτά ζουν στο αλμυρό νερό και κάποια άλλα στο γλυκό χαρακτηριζόμενα αντίστοιχα, καθώς και άλλα κοντά στην επιφάνεια του νερού, (αφρόψαρα), άλλα κοντά σε βράχους, (πετρόψαρα), και άλλα στο βυθό, (βαθύβια ή αβυσσαία).

Πώς αναπνέουν τα ψάρια;
Τα ψάρια αναπνέουν με τα βράγχια, τα οποία βρίσκονται στα πλάγια του κεφαλιού τους. Το νερό μπαίνει από τ στόμα και περνά από τα βράγχια, οπού κατακρατείται το οξυγόνο, το οποίο εισέρχεται στο αίμα του ψαριού.

Πώς κολυμπούν τα ψάρια;
Ο πιο θαυμαστός τρόπος κίνησης ζώων που παρατηρείται στη φύση, αλλά και ο πλέον αθόρυβος είναι αυτός των ψαριών. Τα ψάρια κινούνται χτυπώντας την ουρά τους από τη μια πλευρά στην άλλη και με τα πτερύγιά τους στρίβουν και διατηρούν την ισορροπία τους, καθώς η ουρά τους σχηματίζει ένα ατελές S. Σ’ αυτό τα βοηθάει μια γλοιώδης ουσία που καλύπτει το σώμα τους που τα κάνει να γλιστρούν μέσα στο νερό, καθώς και τα όργανα ισορροπίας και κατεύθυνσης που είναι τα πτερύγιά τους.

fish-clipart-Cartoon.jpg

Ένα ψάρι μπορεί να ζήσει και σε αλμυρά και σε γλυκά νερά;
Όχι. Ένα ψάρι μπορεί να ζήσει είτε σε αλμυρά είτε σε γλυκά νερά. Για να ζήσουν τα ψάρια της θάλασσας, χρειάζονται αλάτι και άλλες χημικές ουσίες που παίρνουν από το θαλασσινό νερό. Επειδή το θαλασσινό νερό είναι πιο αλμυρό από τα σωματικά τους υγρά, αυτά τα ψάρια αποβάλλουν νερό από το δέρμα τους. Αντίθετα, τα ψάρια του γλυκού νερού, προσλαμβάνουν νερό με το δέρμα τους.

Ψάρια σε διάφορα μεγέθη
Το μέγεθος των ψαριών ξεκινά από ένα εκατοστόμετρο και μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα. Τα μικρότερα σε μήκος ψάρια στον κόσμο είναι οι κοκκωβιοί των Φιλιππίνων που ζουν σε λίμνες και το μήκος τους φθάνει μόλις το 1 εκατοστό. Αντίθετα το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο θεωρείται ο φαλαινοκαρχαρίας, των τροπικών περιοχών, που πολλές φορές φθάνει και τα 15 μέτρα.

funnyfish.jpg
Ψάρια με διάφορα σχήματα
Τρία είναι τα βασικά σχήματα που απαντώνται στα ψάρια και που οφείλονται κυρίως στο περιβάλλον και στον τρόπο που ζουν.
Τα ψάρια που αναπτύσσουν ταχύτητα και γενικά τα αφρόψαρα έχουν σχήμα ατράκτου όπως π.χ. οι ξιφίες και οι πέστροφες
Τα βυθόβια ψάριαεκείνα δηλαδή που ζουν και αναζητούν την τροφή τους στο βυθό είναι πλατειά όπως π.χ. τα σαλάχια και οι γλώσσες
Κάποια ψάρια έχουν ανάπτυξη φιδοειδή για να μπορούν να γλυστρούν εύκολα ανάμεσα από τα υδρόβια φυτά, ή στους βράχους όπως π.χ. τα χέλια
Άλλα σχήματα που συναντάμε στα ψάρια:
Κάποια είναι σφαιρικά όπως ο ακανθόχοιρος
Τα οστράκια έχουν από μπροστά μορφή τριγωνικήΤα αβυσσαία ψάρια, τα ψάρια της αρύσσου, παρουσιάζουν και τα πιο περίεργα σχήματα, αφού πολλά έχουν μακριά νηματοειδή πτερύγια με φωτογόνα κύτταρα στις άκρες τους.

fish-angelfish.jpg


Πολλά χρώματα
Γενικά ως προς το χρώμα τα ψάρια είναι τα περισσότερο εντυπωσιακά ζώα στον κόσμο. Ιδιαίτερα το ασημί χρώμα των λεπιών που κυριαρχεί στα περισσότερα ψάρια οφείλεται στην γκουανίνη, που αποτελεί υποπροϊόν της πέψης των τροφών τους και δημιουργεί ιριδισμούς με πολλά χρώματα. Οι πράσινες, οι κόκκινές κι οι θαλασσιές αποχρώσεις με τους διάφορους επιμέρους χρωματισμούς οφείλονται στα αστεροειδή κύτταρα που ονομάζονται «χρωματοφόρα» τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα σ΄ όλο το δέρμα του ψαριού.

Ξέρετε ότι...bigsofoulis.png
Πολλά ψάρια αλλάζουν το χρώμα τους ανάλογα με τη διάθεσή τους ή τον χώρο που βρίσκονται. Φανταστείτε πως αυτή η παραλλαγή του χρώματος από τα ψάρια συμβαίνει πολύ συχνότερα απ΄ ότι στον χαμαιλέοντα.
Οι μεταβολές αυτές των χρωμάτων συμβαίνουν κυρίως όταν το ψάρι αλλάζει περιβάλλον, διάθεση ή σε αιφνιδιασμό ή φόβο.

Είναι αλήθεια πως τα ψάρια έχουν έκτη αίσθηση;
Τα ψάρια έχουν ένα όργανο, την πλευρική λωρίδα, την οποία δεν έχει κανένα άλλο ζώο. Τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται τις παλμικές κινήσεις μέσα στο νερό με τα αισθητήρια κύτταρα που βρίσκονται κάτω από τα λέπια. Με την έκτη αίσθηση, το ψάρι αντιλαμβάνεται την παρουσία ενός άλλου ψαριού πριν το δει.
πηγή:Χαμογελάκια

ψαράκι απο cd 


 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Ο Βυθός της Θάλασσας!!!!Διαδραστική εικόνα!!!!!πατήστε επάνω στην εικόνα

πατώντας επάνω στα εικονίδια θα δείτε βίντεο ,παραμύθια ,θα ακούσετε τραγούδια ,θα παίξετε παιχνίδια.,θα δείτε κατασκευές και φύλλα εργασίας!!!


καλή διασκέδαση!!!!


 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Παίζουμε με το Ζ,ζ!!!!!

                                 Παίζουμε με το Ζ,ζ!!!!!

 • Τα παιδιά πρέπει να βρουν και να κυκλώσουν το γραμματάκι Ζ,ζ
 •  να εντοπίσουν τις λέξεις που ξεκινούν από το ίδιο γράμμα
 • να αντιγράψουν 3 λεξούλες που ξεκινούν από το Ζ,ζ


Γράφουμε το Ζ,!!!!


                                                       


Το Σπιτάκι του Ζ,ζ!!!!


Το χρωματίζουμε!!!

Το τραγούδι του Ζ!!!

Η πρώτη εκπαιδευτική σειρά κινουμένων σχεδίων ελληνικής παραγωγής.
 Στοχεύει στη μάθηση της ελληνικής αλφαβήτου και γλώσσας μέσα από την ψυχαγωγία. 


                                           Παίζουμε!!!!!!

                                       Βρες τη λέξη :εδώ


                                   
                                      Φτιάξε το παζλ:εδώ

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Μουσείο Πειραμάτων!!!

                                      Μουσείο Πειραμάτων!!!!!


               Το Μουσείο Πειραμάτων έρχεται σπίτι σου!Το Μουσείο Πειραμάτων δίνει ραντεβού στο διαδίκτυο με παλιούς και νέους φίλους του, μέσω δραστηριοτήτων ελεύθερης πρόσβασης για όλους. Οι online δράσεις απευθύνονται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού και τα βοηθούν να περάσουν δημιουργικά το χρόνο που μένουν στο σπίτι.                                 Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα για περισσότερες πληροφορίες!


                              πηγή: Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου στο 6ο ΠΕ.ΚΕ.Σ Αττικής

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Επιστροφή στο Σχολείο!!!!!


Επιστροφή στο Σχολείο!!!!!


Ένα βίντεο  με οδηγίες από τον ΕΟΔΥ  για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου!!!


                                                ΧΑΜ Επιστροφή στην τάξη!!!!                                                          Καλή μας αρχή!!!!

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

Γνωρίζουμε τα πουλιά!!!!

                         Γνωρίζουμε τα πουλιά και

ακούμε πόσο όμορφα κελαηδά το καθένα κάθε πρωί!!
                                           ήχοι πουλιών


Αν ανοίξουμε το παράθυρο και παρατηρήσουμε τους ήχους προσεκτικά, κάθε πρωί που ξυπνάμε, θα διαπιστώσουμε ότι ακούμε κελαηδίσματα πουλιών -τι πουλιών, όμως; 
Αυτό έχει να κάνει με την ώρα που ξυπνάμε, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, πριν την ανατολή του ήλιου, κάθε πρωί, συγκεκριμένα πουλιά πιάνουν το… τραγούδι!
Το dasarxeio.com δημοσίευσε πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με μια γερμανική εφαρμογή (το ρολόι των πουλιών του NABU*) που μας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουμε τα πολύ πρωινά πουλιά μέσα από το κελάηδισμά τους: Πόση ώρα πριν την ανατολή του ήλιου αρχίζει κάθε πουλί το τραγούδι του;
Σύμφωνα με το ρολόι των πουλιών του NABU, ο Κοκκινούρης (Phoenicurus phoenicurus) ξεκινάει πιο νωρίς από όλους, περίπου 80 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου, από το Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο. Ο γνωστός μας σπίνος (Fringillia coelebs
συνήθως “ξυπνάει” τελευταίος, μόλις 10 λεπτά πριν την ανατολή.
Για να ακούσετε το κελάηδημα των πουλιών αυτών πατήστε ΕΔΩ. Στο νέο παράθυρο, εμφανίζεται το ρολόι (στα γερμανικά) και αρκεί να μετακινήσετε το δείκτη του ποντικιού στο σύμβολο κάθε πουλιού. Οι μαγευτικές μελωδίες θα σας συναρπάσουν και θα σας ταξιδέψουν σε όμορφα, ανοιξιάτικα πρωινά της εξοχής.
Τα πουλιά κελαηδούν συνήθως κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Ως εκ τούτου, το κελάηδημά τους ακούγεται περισσότερο από το τέλος του χειμώνα μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ειδικά από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Ιουνίου ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ειδών κελαηδούν ταυτόχρονα. Συνήθως, μόνο τα αρσενικά κελαηδούν για να επισημάνουν την περιοχή τους και να προσελκύσουν τα θηλυκά.
Σχεδόν όλα τα είδη κελαηδούν πιο έντονα νωρίς το πρωί. Κάθε είδος έχει διαφορετικό χρόνο για το πρώτο κελάδημα του, το οποίο καθορίζεται από την αυξανόμενη φωτεινότητα της ημέρας. Κάθε πρωί, η σειρά με την οποία ακούγονται τα διάφορα είδη πουλιών είναι ίδια.

Η ανατολή του ήλιου είναι η ώρα αναφοράς. Σχεδόν όλα τα είδη πουλιών αρχίζουν το κελάηδημα πριν από την ανατολή του ηλίου, όταν ξεκινούν τα πρώτα είναι ακόμα σκοτάδι. Καθώς η άνοιξη προχωρά, το πρωινό κελάηδημα μετατοπίζεται πιο νωρίς το πρωί. Ταυτόχρονα, τα πουλιά στις περιοχές με ανατολική έκθεση ακούγονται πάντα νωρίτερα σε σχέση με τα πουλιά των περιοχών με δυτική έκθεση.

Οι εξαιρέσεις του κανόνα

Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οι κοκκινολαίμηδες (Erithacus rubecula) για παράδειγμα, που ζουν σε αστικές περιοχές, κελαηδούν τις νυχτερινές ώρες διότι στη διάρκεια της ημέρας έχει πολύ θόρυβο. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Βρετανία, υπάρχει σχέση μεταξύ των επιπέδων θορύβου που καταγράφονται σε μια περιοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας και του αριθμό των πτηνών που κελαηδούν τη νύχτα.
«Μετρήσαμε το φως της νύχτας και τα επίπεδα θορύβου. Ανακαλύψαμε ότι ο θόρυβος της ημέρας είχε πολύ πιο σημαντικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά των πτηνών. Το νυχτερινό φως έχει και αυτό επιπτώσεις, αλλά πολύ μικρότερες από αυτές του θορύβου» εξηγεί ο Ρίτσαρντ Φούλερ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης..
Σύμφωνα με τον δρα Φούλερ «τα πουλιά φαίνεται να κελαηδούν τη νύχτα για να αποφύγουν τον συναγωνισμό με τα υψηλά επίπεδα θορύβουστις πόλεις μας στη διάρκεια της ημέρας ». Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιοχές όπου τα πουλιά κελαηδούν τη νύχτα « τα επίπεδα του θορύβου είναι δέκα φορές υψηλότερα από τις περιοχές όπου δεν κελαηδούν ή κελαηδούν λίγο».
* NABU: Γερμανικός Οργανισμός Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος
                                      Κελαιδισματα πουλιών!!!!
                       

                                                Φύλλο εργασίας!!!!


                            


                                   

                         

                                            κατασκευές!!!!!      

     
        


                


                         
                                               Παίζουμε!!!

                                       Βρες τη λεξούλα  εδώ

                                       Βρες τα όμοια      εδώ

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS