ΗΡΘΕ Η ΠΑΣΧΑΛΙΑ!!!!!!!!!!








Δεν είναι εύκολο να  εξηγήσουμε στα παιδιά μικρής ηλικίας τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην εκκλησία το Πάσχα. Πρέπει να μιλήσουμε με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια .Υπάρχει η Μεγάλη Εβδομάδα που σημαίνει πολλά για εμάς  τους Χριστιανούς και πολλά έθιμα σε όλη την Ελλάδα. Είναι πιο καλό τα παιδιά να μάθουν για το Πάσχα μέσα από εικόνες ,καταλαβαίνουν καλύτερα και τους κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο.








Η Ανάσταση του Λαζάρου 

Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού . Ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά και πέθανε  και οι αδερφές του , Μάρθα και Μαρία , ήταν απαρηγόρητες .Ο Ιησούς πήγε μετά από 4 μέρες , παρηγόρησε τις αδερφές του και  είπε στο Λάζαρο να βγει έξω . Ο Λάζαρος σηκώθηκε αμέσως και πολλοί άνθρωποι πίστεψαν , βλέποντας αυτό το θαύμα .




Η Κυριακή των Βαϊων                   



Αμέσως μετά το Σάββατο του Λαζάρου ακολουθεί η Κυριακή των Βαϊων όπως λέγεται. Ο Χριστός ζήτησε από τους μαθητές του να του φέρουν ένα γαϊδουράκι και επειδή η πόλη της Ιερουσαλήμ δεν ήταν πολυ μακριά από τη Βηθανία, όπου αναστήθηκε ο Λάζαρος, όλοι είχαν μάθει για το θαύμα και τον υποδέχτηκαν στρώνοντας κλαδιά από φοίνικες (βάγια στα εβραϊκά), όπως έκαναν και στους βασιλιάδες. Εμείς σήμερα στολίζουμε την εκλλησία με βάγιες (κλαδάκια δάφνης ή ελιάς) μιας και δεν έχουμε φοίνικες στην Ελλάδα. Και έτσι ξεκινά για την εκκλησία η Μεγάλη Εβδομάδα με τις Ακολουθίες των Παθών (ψαλμοί και τροπάρια που αναφέρονται στα γεγονότα αυτά).









Ο Μυστικός Δείπνος





Ο Μυστικός Δείπνος γιορτάζεται από την εκκλησία τη Μεγάλη Πέμπτη. Ο Χριστός κάλεσε τους μαθητές του σε Δείπνο, καταλαβαίνοντας ότι πλησίαζε η ώρα που θα τον πρόδιδαν και θα τον οδηγούσαν στο Σταυρό. Στο Δείπνο αυτό παρέδωσε στους μαθητές του το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, τους προσέφερε άρτο και τους είπε: "Λάβετε, φάγετε τούτο εστί το σώμα μου", τους προσέφερε κρασί και τους είπε: "Πίετε εξ'αυτού πάντες τούτο εστί το αίμα μου", αυτά τα λόγια που ακούμε και κάθε Κυριακή στην Εκκλησία όταν κοινωνούμε.







ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ






















                                             M.Δευτέρα

Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ , αλλά και στην άκαρπη συκιά , την οποία καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε. 









                                                      Μ.Τρίτη

Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην παραβολή των 10 παρθένων . Τη μέρα αυτή ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής .




                                               Μ.Τετάρτη     

Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή  γυναίκα που πίστεψε στο Χριστό και του άλειψε τα πόδια με μύρο . 





                                                   Μ.Πέμπτη        
             

Την ημέρα αυτή ο Χριστός έπλυνε τα πόδια των μαθητών του πριν από το Μυστικό δείπνο . Στο μυστικό Δείπνο ο Χριστός μετέφερε στους μαθητές του το μυστήριο της θείας κοινωνίας . Ο Ιούδας αποχώρησε και ο Χριστός μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές πήγε στον κήπο των Ελαιών , για να προσευχηθεί . Στη συνέχεια ο Ιούδας προδίδει το δάσκαλό του με ένα φιλί και οδηγείται στους αρχιερείς 






M.Παρασκευή





Τη μέρα αυτή όλοι οι χριστιανοί έχουν    πένθος και οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα . Γίνεται η αποκαθήλωση του Κυρίου . Ο Ιωσήφ  και ο Νικόδημος , δύο κρυφοί μαθητές του Χριστού , ζητούν από τον Πόντιο Πιλάτο να τους επιτρέψει να πάρουν το σώμα του Χριστού και να τον θάψουν . 
Ωστόσο επειδή οι αρχιερείς είχαν το φόβο μήπως οι μαθητές του χριστού κλέψουν το σώμα το και διαδώσουν ότι αναστηθεί , ζήτησαν από τον Πιλάτο να στείλει στρατιώτες για να το φυλάξουν . 
Την ίδια ημέρα το μοιρολόι της Παναγίας είναι αβάσταχτο .
Οι πιστοί με αναμμένα κεριά πηγαίνουν στην εκκλησία και ακολουθούν τον Επιτάφιο (περιφορά επιταφίου ) .


                Μ. Σαββάτο  


 




Οι μυροφόρες , η Μαρία η Μαγδαληνή , η Σαλώμη και η Μαρία του Ιακώβου , ετοιμάζονται να πάνε στον Τάφο του Χριστού να τον αλείψουν με μύρο, όπως ήταν συνηθισμένο  !  Φτάνοντας στον τάφο βλέπουν ότι ο βράχος έχει παραμεριστεί και τότε εμφανίζεται μπροστά τους ένας άγγελος που της λέει : " Μη φοβάστε ! Γιατί ζητάτε τον ζωντανό ανάμεσα στους νεκρούς ; Πηγαίνετε γρήγορα και αναγγείλετε σε όλους το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου και πείτε στους μαθητές του ότι ο Χριστός θα τους συναντήσει στη Γαλιλαία ! " 

 Κυριακή του Πάσχα



Ο Χριστός συναντά τους μαθητές του  , λέγοντάς τους " Ειρήνη υμίν" αλλά απουσιάζει ένας , ο Θωμάς . 





ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ

ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΒΓΑΣυμβολίζουν με το κόκκινο χρώμα τους το αίμα του Χριστού

ΑΡΝΙΣυμβολίζει τους πιστούς από την παραβολή του Χριστού με τον βοσκό

Ο ΣΤΑΥΡΟΣΣυμβολίζει το Σταυρό πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Χριστός

Η ΛΑΜΠΑΔΑ:Συμβολίζει το φως που έφερε ο Χριστός νικώντας το θάνατο και κατ’ επέκταση το σκοτάδι με την Ανάστασή του

ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ: Με το θόρυβο και το φως που κάνουν λέγεται ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα.














         ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!







               




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου