Παιδιά με Υπερκινητικότητα και Διάσπαση Προσοχής: Πρακτικές συμβουλές για γονείς









Τα παιδιά με Διάσπαση Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) παρουσιάζουν δυσκολίες στα καθήκοντα που πρέπει να εκτελέσουν όσων αφορά τη σκέψη, τον προγραμματισμό, την οργάνωση, τη μετρίαση της παρορμητικότητας και την ολοκλήρωση εργασιών. Αυτά τα παιδιά θα ήθελαν να μπορούν να καθίσουν ήσυχα, να έχουν τα δωμάτια τους οργανωμένα και τακτοποιημένα και να κάνουν ότι τους ζητούν οι γονείς αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο να το κάνουν. Αυτό που χρειάζονται είναι υπομονετική καθοδήγηση όσων αφορά την κατάκτηση αυτών των λειτουργικών ικανοτήτων. Κάποιες χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς είναι οι εξής:

- Μην ξεχνάτε ότι η συμπεριφορά του παιδιού σας οφείλεται σε διαταραχή και δεν είναι ηθελημένη.
- Πιστέψτε στις ικανότητες του παιδιού σας.
- Φροντίστε το δωμάτιο του παιδιού να είναι ταξινομημένο και χωρίς πολλά χρώματα και ερεθίσματα που θα του αποσπούν την προσοχή.
- Να είστε απλοί και ξεκάθαροι με τις οδηγίες που του δίνετε και αφιερώστε χρόνο να του εξηγήσετε ένα προς ένα τα βήματα που χρειάζονται για ολοκληρωθεί μια εργασία ή να επιτευχθεί μια απαιτούμενη συμπεριφορά.
- Φτιάξτε ένα ημερήσιο πρόγραμμα για το παιδί το οποίο θα είναι απλό και δε θα το μπερδεύει ακόμα περισσότερο
- Μην ξεχνάτε να του δίνεται συγχαρητήρια για ότι καταφέρνει ακόμα και αν είναι κάτι πολύ απλό.
- Προσπαθήστε να αντιμετωπίζετε τις αρνητικές συμπεριφορές με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά ώστε να ενισχύετε μέσα του το αίσθημα της σταθερότητας. Μην ξεχνάτε να εξηγείτε στο παιδί με απλό και ξεκάθαρο τρόπο τι έκανε λάθος και πως μπορεί να το διορθώσει ή να το κάνει καλύτερα την επόμενη φορά.
- Συνεργαστείτε στενά με τους εκπαιδευτικούς έτσι ώστε να υπάρχει μια σταθερή προσέγγιση προς το παιδί και στο σπίτι και στο σχολείο.

Το παιδί που έχει διαγνωστεί με ΔΕΠ-Υ και δεν μπορεί να καθίσει ακίνητο και ήσυχο σε καμία περίσταση χρήζει σημαντικής βελτίωσης αν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι θεραπευτές το βοηθήσουν και του προσφέρουν σωστή καθοδήγηση.

Αμαλία Λουίζου, Ψυχοθεραπεύτρια-Οικογενειακή Σύμβουλος ΜΑ

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου