Πεταλούδα!!!!!!!!!!!!!!!!!


                       




Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ

         Μια πεταλουδίτσα, κίτρινη σταλίτσα, παίζει με μια φτέρη στο τρελό τ’ αγέρι. Θεέ μου, πόσα νάζια, όνειρα γαλάζια! Φτερουγίζει γύρω και μοσχάτο μύρο παίρνει στάλα στάλα από κρίνα κι άλλα μικρολουλουδάκια, του βουνού ανθάκια, η πεταλουδίτσα, κίτρινη σταλίτσα.
         Ξάφνου σαν πετάει, έπεσε και πάει, τα φτερά της σπάει… Τρέχει τότε η φτέρη στο τρελό τ’ αγέρι. Σκύβει και την παίρνει και τη συνεφέρει. Ποπό! Τι τρομάρα! Θεέ μου τι λαχτάρα!
·       Μη φοβάσαι, λέει.
·       Μα εκείνη κλαίει.
·       Τώρα τι θα κάνω; Πάει, θα πεθάνω. Πώς θα φτερουγίσω, να γλυκοφιλήσω του βουνού τ’ ανθάκια, μικρολουλουδάκια; Ώσπου πια δε θα ‘μια μια πεταλουδίτσα, κίτρινη σταλίτσα…
     Κι εκεί που πονούσε και κρυφομιλούσε, άκουσε τ’ αγέρι – άλλος δεν το ξέρει – τον πιο πικρό καημό της και, μπα σε καλό της, δώστου και φυσάει και γοργά μαδάει πέταλα ένα ένα μοσχομυρισμένα. Πέταλα δροσάτα, χρώματα γεμάτα από λουλουδάκια του βουνού ανθάκια. Κι έφτιαξε με χάρη δυο φτερά ζευγάρι. Κι ως τα συνταιριάζει με χαρά τα βάζει στο μικρούλι σώμα της πεταλουδίτσας, κίτρινης  σταλίτσας, με περίσσια έγνοια. Σαν παραμυθένια, έτσι τώρα μοιάζει – κι ούτε που τη νοιάζει για τα πρώτινά της τα μικρά φτερά της – η πεταλουδίτσα, κίτρινη σταλίτσα… Σκύβει τότε εκείνη, δύο φιλάκια δίνει στο τρελό τ’ αγέρι, στη δροσάτη φτέρη. Και σ’ αυτή την ώρα για ακούστε τώρα θαύμα και αλήθεια σαν τα παραμύθια….
     Γέμισε ο κάμπος με γλυκό ένα θάμπος, μικροκαμπανούλες, κόκκινες καρδούλες, που έστησαν χορό. Μα ούτε που μπορώ να σας τις μετρήσω δίχως να σαστίσω. Κι ήτανε γιορτάσι, όλο φως η πλάση και παντού χαρά. Λάμπουν τα φτερά της πεταλουδίτσας, κίτρινης σταλίτσας. Ρώτησε τη φτέρη να μου πει, αν ξέρει, τι συμβαίνει τάχα.
·       Αχ! αυτό μονάχα ξέρω να σου πω με γλυκό σκοπό: Η αγάπη φτάνει όλα να τα κάνει, όλα ένα κι ένα, τρισευτυχισμένα……
             
(Γιώργος Ματσαγγίδης, Ανθολόγιο Λογοτεχνικών κειμένων για το νηπιαγωγείο, ΥΠΕΠΘ, ΟΕΔΒ,  Αθήνα, α’ έκδοση, 2001, σελ. 222) 

Διαβάσαμε την ιστορία με την πεταλούδα  και την δραματοποιήσαμε είδαμε φωτογραφίες με πεταλούδες από διάφορα μέρη της γης .











Μιλήσαμε για τον κύκλο ζωής της πεταλούδας  ,που ζουν , τι τρώνε , πως πετούν και πως αναπαράγονται.






                                
                                               
                                     Πετούν τα πεταλούδια

                                    
                          Φτιάξαμε πεταλούδες!!!!!!!













                                                   
                            Ο κύκλος ζωής της πεταλούδας




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου